csütörtök, december 15, 2011

dizájnos iroda vs funkcionális munkahely a dizájn szektorban

no, lássuk csak: november elejére kész lett. 55 millió forintos állami és EU-s támogatásból épült. egy legkésőbbi dizájn szerinti iroda. a második otthonom, ahol mostanában több időt töltök valójában, mint otthon.
némely részleteiben messze elhagyja a funkcionalitást és csakis a szemnek lett teremtve.
lássuk csak.. például a számítógépház, majdhogynem abszolút megközelíthetetlen, hacsak nem dugod be a fejed és a fél vállad az asztal alá. de jobb, ha négykézlábra ereszkedsz hozzá. CD írás, USB csatlakoztatás egy napközbeni mini-tornának felelnek meg. én néha el is ücsörgök az íróasztal alatt, egy-egy ilyesfajta feladat eredményeképpen.
az, hogy kemény fedeles könyékvédőt kellene hordanom, hogy az irodai munkában ne sérüljek meg napi szinten, az annak tudható be, hogy kényelmesen az íróasztalnál ülve, a jobb könyököm rendszeresen beverem a mellettem lévő sarkos szekrénybe.. ami mellesleg zárja az utat is el a számítógépház elől.
ha fogat akarsz mosni, a fürdőben, vigyázz a fejedre, mert a csap nem a falból jön ki hagyományos módon, hanem a plafonról függ egy hasáb cső, egyenesen a mosdókagyló közepébe. ha közel hajolnál a kagylóhoz, akkor elkerülhetetlen, hogy beverd a fejed.
csakúgy, mint a zárt konyhaajtóba, ami homok fújt üvegből van, így félhomályban teljesen láthatatlan. velem gyakran megesik, hogy egyszerűen csak neki megyek reggel.. no, de nem őszinte akaratomból.
mellesleg a lámpák mindenütt mozgásérzékelők, ami jó, bár a konyhában lévőnek az érzékelője az ajtó mögött van. így akárhányszor bemegyünk a nyitott ajtós konyhába, mindig meg kell mozdítani a nehéz ajtót, hogy világosság legyen... vagy kinyithatod a mikrót és a hűtőt, ami egyszerűbb, hogy némi kis fényhez juss, ha már meguntad az ajtó nyito-csukogatást.
a tárgyalóban a bazi nagy fa asztal, olyan alacsony, hogy ha vagy olyan pici, hogy keresztbe rakd alatta a lábaid (nekem még nem sikerült ezidáig) akkor biztos végig horzsolva felszakítja a combodon a harisnyádat és veheted a következőt a boltban..
ha napos idő van, akkor már reggel erősen süt a szemedbe a nap, így nem látsz semmit, abból, amit csinálnod kell. ebéd után vetkőzünk, mert addigra van a legmelegebb. délután, pedig pont a monitorodra süt a nap, így emiatt nem látod, azt amit kell. ennek kiküszöbölésére hordunk nagy sildes baseball sapkákat bizonyos szögben, ferdén beállítva a fejen, hogy elkerüljük a nap szemégető sugarait. hatásos. nem vitás. és persze mindenkinek tetszik a tervezéses lányok legújabb "hóbortja".
persze, orchideákat is pont mi kaptunk, a legnaposabb szoba, mert olyan jól mutat az élénk rózsaszín virág nálunk.. szegény növények, a félhomályt kedvelnék..
van liftünk.
átlátszó-tetsző. ami ezidáig többször volt üzemen kívül, mint belül.
mindez szép, szép. de minek?

most lássuk a számunkra pozitív oldalát is: nagy a tér. a mi szobánk majdhogynem 30 méter hosszú. mindenkinek görgős széke van, amivel imádunk a nagy térben a szobák és asztalok közt ralizni. egymást gurigatni, körbe tolni a felső szinten. guruló versenyt rendezni tervezni. vagy épp dodzsemre készülni fel.
az egész épület egyterű, így az állandó alaphangzaj mellet jól lehet egymásnak le-föl kiabálni...


1 megjegyzés:

ronyiszka írta...

örömmel tapasztaltam ma reggel, hogy a konyhában előre felkapcsolódik a villany :-)