kedd, október 07, 2014

az NYME-EMK Vivat Academia magazinjának 2014 júniusi számában közölt irományom a svédországi projektről

Hälsningar från Borås!
(Üdvözlet Borås-ból!)

Január közepén kezdtem el projektemet a Högskolan i Borås-on (idén az egyetem szervezeti felépítési változásokon megy keresztül, ennek köszönhetően kora tavasszal a kar neve is megváltozott, mely angolul így hangzik: Swedish Centre for Resource Recovery, University of Borås) Erasmus szakmai gyakorlat keretében. Az egyetem Svédország egy kis, Veszprém nagyságú városában, Västra Götaland tartományban, a Viskan partján található. 

A város, annak ellenére, hogy sokakkal egyetemben magam is unalmasnak tartom, rendelkezik egy mesébe illő bájjal. Legelső sétánk alkalmával, még ugyan hideg, hó és sötétség volt, de az apró, olykor mézeskalácsházra emlékeztető lakóházak és a függöny nélküli ablakaikban világító lámpások melegséggel töltöttek el. Ezt az érzést fokozza a belváros macskaköves borítása, melynek köszönhetően helyenként megszűnik a járda és az úttest közötti különbség. A sofőrök lassan hajtanak, s majdnem minden esetben elsőbbséget adnak a gyalogosoknak. Sokan közlekednek kerékpárral, melyet a télre gyakran ott hagynak valahol, letámasztva csak, egészen tavaszig. Ennek köszönhetően sok a nem túl jó állapotú bicikli a városban, melyet nem feltétlenül szerelnek fel lámpákkal. Jó a közbiztonság, nem kell attól tartani, hogy a lakat nélkül ott hagyott járműnek lába kelne. Ennek ellenére, itt én a gyaloglást választottam, így naponta egy órát biztosan sétálok. Nagyon rokonszenves a városban, hogy része a természetnek. Sok esetben, mindennapi tevékenységeinket végezvén (pl. bevásárlás, futás) az erdőn keresztül haladva érünk el célunkhoz. Az erdők télen is, ha nincs hó, zöldek: csodálatos érzés a vastag moha réteggel takart kövekkel teli fenyves erdőben feltöltődni a reggeli futás során. Hogy mennyire fontos a város lakóinak a természet s a biológiai körforgások harmóniájához úttörő módon történő alkalmazkodás, azt nem csak a szabadban eltöltött idő, hanem a profi szinten kialakított hulladékkezelési rendszer is bizonyítja. A város célja, az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának csökkentése, egy olyan városi élet kialakítása, amely mentes a fosszilis energiahordozóktól. Azok helyett az éghető és lebomló háztartási hulladékot, mint értékes energiaforrást használja fel biogáz, elektromos áram termelésre valamint a központi fűtés és hűtés ellátására. A rendszer sikerességéhez elengedhetetlen a helyi lakosság közreműködése: fekete (biológiailag lebomló hulladék részére) és fehér színű (égethető hulladék részére) hulladékgyűjtő zacskókat használunk a háztartási hulladék gyűjtésére. Ezek mindenki számára hozzáférhetők, nálunk a házak alagsorában lévő, közös mosoda helyiségéből korlátlanul elvihetők. A teli zacskókat szorosan lezárva, a házak előtti gyűjtőbe kell helyezni, melyet a két elkülönülő szín alapján könnyen szétválogatnak. A fekete biogáz, a fehér hőenergia előállítására fordítódik. Úgy tudom, hogy a város, de az ország hulladékának is kevesebb, mint 1%-a kerül hulladéklerakó telepekre, s Svédország az az ország, amely importálja a hulladékot további felhasználás céljából. Jellegzetessége a városnak, hogy a helyi buszok biogáz üzemeltetésűek. S ezeken kívül még sok más tanulnivalóval szolgálhat számunkra a város működése és irányítása...   
A projekt, mely tulajdonképpen egy szakmai gyakorlat számomra az egyetemen, a szakdolgozati témámhoz kapcsolódik. A kutatás célja, hogy a második generációs etanol gyártásban további eredményeket érjünk el. A megfelelő mikroorganizmus és a fermentáció alapanyagának kiválasztása vezethet az újszerű módszer kidolgozásához. Kísérleteinkhez a Neurospora intermedia gombát használjuk, melyet az indonéz tradicionális étel, az oncom erjesztéssel történő előállítása során alkalmaznak. Alapanyagunk pedig a búza alapú etanol gyártás mellékterméke, a desztillációból megmaradó sűrű cefre. Az alapanyagot a Lantmännen Agroetanol, Norrköping-i székhelyű cégtől kapjuk. A kutatás során az egyetem laborjában végezzük a kísérleteket különböző feltételeket biztosítva. Ennek eredményeként először meg kellett ismerkednem a laborral, az eszközökkel, a kifejezésekkel és az anyagokkal, amelyeket használnom kell, mert nem volt hasonló területen szerzett gyakorlatom. A biológiai és kémiai ismereteim is fel kellett frissítenem, s a projekt vezetőimnek köszönhetően rengeteget tanulok a témáról, s nem utolsó sorban a két fiatalember nagyon szórakoztató. A professzorral nagyjából havonta tartott megbeszéléseinken beszámolunk az addigi eredményekről, s megbeszéljük a további lehetőségeket, szükséges vizsgálatokat, s különböző elemzéseket.
Nem csak a projektvezetőim vesznek körül; a laborban több, zömmel doktorandusz hallgatót ismertem meg. S mivel a használt eszközök és jellemzően az elemzések is közös munkát kívánnak, így gyakran segítjük egymást. Mivel a doktoranduszoktatás angol nyelven folyik s a hallgatók nagy része külföldi (nagy számban irániak, indiaiak és nigériaiak, de van köztünk svéd, spanyol, indonéz, kubai, thaiföldi és portugál is), így a kommunikáció nem jelent akadályt.
Immár három hallgató doktori prezentációján és védésén tudtam részt venni, ezek közül kettő a Chalmers Egyetemen volt megtartva, Göteborgban. A védések nyitottak az érdeklődő közönség számára, s mivel angol nyelven folyik az oktatás, a szakdolgozatot is angolul kell leadniuk. Ennek következményeként a prezentáció és a védés is angolul történik. A kérdező általában egy másik országbeli egyetem professzora. A prezentációt követő egy órás szakmai beszélgetés nagyon érdekes, a kérdező a hallgató képességeihez és tájékozottságához igazítja a beszélgetés színvonalát, így elég magas nívójú védésnek is tanúja lehettem már. A védéseket természetesen az egyetemen megrendezett partik követik, pénteki napokon, melyre a kérdező is hivatalos, ha az egy napra esik a védéssel. A partit a végzős hallgató adja, s általában a tanszék (tanárok és a doktoranduszhallgatók), s természetesen a család is jelen van. Mivel a doktoranduszok nincsenek túl nagy számban, s sok esetben külföldiek, ennek eredményeként kellően egymásra vannak utalva, aminek pedig köszönhetően nagyon családias a légkör. Az eddig eltöltött idő alatt nem egy új barátra leltem itt.
Életemben nem ez volt az első ország, ahol tanulmányokat és új életet kezdtem. De ez alkalommal döntöttem úgy, hogy felkeresem a helyi magyarokat. Így is tettem, s szerencsémre az interneten, az érkezésemmel szinte egy időben kezdett a Borås-i Magyar Egyesület alakulni. Az első személyes találkozást még a télen tartottuk, azóta hivatalosan is bejegyzett csoporttá alakultunk, amely a SMOSz-nek (Svédországi Magyarok Országos Szövetsége) is tagja. A csoportnak kb. 50-55 aktív tagja van, akik túlnyomórészt több mint 10 éve itt élnek már. Sok köztünk a délvidéki, még több az erdélyi, de vannak Magyarország területéről is. Célunk a magyarság megőrzése, a szokások megtartása, a gyerekek magyarul tanítása. Izgalmas esemény ez, mert a környéken kb. 40 éve nem volt hasonló bejegyzett egyesület, s azok, akik itt vannak nem igazán tartoztak eddig sehova hivatalosan. A csoport, ha picit jobban megismerjük majd egymást, színes programokra ad a jövőben lehetőséget, melyeket a májusi hónapra már el is kezdtünk szervezni. A társaság lelkes, s én örömmel találkozom velük össze az utcán, parkokban vagy akár a boltban, ahogy nem egyszer volt is már erre példa.
                                                                        Bátori Veronika 
NYME-EMK
környezetmérnök mesterszakos hallgató






Nincsenek megjegyzések: